Griep & koorts
Wat is griep?
Griep krijg je door besmetting met het influenzavirus. Het virus veroorzaakt een infectie aan zowel het slijmvlies van de keel, neus of bijholten als de luchtwegen. Griep kan gevaarlijk zijn voor kleine kinderen, astmapatiënten, zwangere vrouwen en ouderen. Griepsymptomen zonder koorts is geen echte griep, maar in de meeste gevallen een verkoudheid. Griep treedt op in epidemieën. Het griepseizoen begint vaak in de late herfst of het begin van de winter.
De symptomen van griep kunnen zijn:
Van echte griep voel je je erg ziek. Je ligt een paar dagen in bed en soms voel je je langere tijd moe en/of lamlendig. Griep lijkt op een zware verkoudheid met koorts en koude rillingen, keelpijn en soms een droge hoest. Andere griepverschijnselen zijn:
- Een slechte eetlust
- Kortademigheid
- Vermoeidheid en slapeloosheid
- Hoofdpijn
- Stijve, pijnlijke ledematen
- Spierpijn
Oorzaken van griep:
Iedereen kan griep krijgen. Het virus zit in de keel, neus en luchtwegen van iemand die ziek of besmet is. Door hoesten, niezen en praten, komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Je kunt deze druppeltjes inademen en zo besmet raken. Het virus kan ook op de handen en op voorwerpen komen. Echter niet iedereen wordt ziek nadat je besmet bent geraakt.
10 Fabels en feiten over griep & koorts
1. Als je eenmaal griep hebt gehad, ben je er voortaan immuun voor.
Niet waar, het infuenzavirus (dat griep veroorzaakt) is er in verschillende subtypen, die ook weer in verschillende varianten voorkomen. Doordat deze varianten voortdurend veranderen, kunt je steeds opnieuw griep krijgen.
2. Als je ziek bent, besmet je anderen eerder
Waar, als je ziek bent besmet je anderen eerder. Iemand die het virus al heeft, hoeft de eerste dagen nog geen klachten te hebben. De kans op infectie hangt dus deels af van je omgeving. Hoe meer mensen in de buurt, hoe groter de kans op besmetting.
3. In de winter zijn er meer virussen
Niet waar, virussen krijgen alleen meer kans om toe te slaan. Want in de winter kruipen we weer dicht tegen elkaar aan. In huis, in de trein en op het werk. Met de ramen potdicht en de verwarming vol aan. Perfecte condities voor virussen om zich makkelijk te verspreiden, bovendien overleven virussen beter in de kou.
4. Antibiotica helpen bij griep en verkoudheid
Niet waar. Antibiotica doden alleen bacteriën. Aangezien griep en verkoudheid veroorzaakt worden door een virus, helpt een antibioticum dus helemaal niet.
5. De griepprik helpt
Waar, niet voor 100%, maar het helpt wel. Omdat er ieder jaar weer andere griepvirussen kunnen circuleren, heb je elk jaar een nieuwe griepprik nodig. Die beschermt niet altijd voor 100 procent, maar wie na de prik toch griep krijgt, heeft er vaak minder last van.
6. Je gaat niet dood aan de griep
Niet waar, je kunt wel degelijk overlijden aan de gevolgen van de griep. In principe geldt dit alleen voor bepaalde risicogroepen. Het aantal griepdoden in Nederland varieert jaarlijks van enkele honderden tot tweeduizend. Omdat hun afweer wat zwakker is, hebben ouderen meer kans op complicaties, bijvoorbeeld op een longontsteking of een bijkomende (bacteriële) infectie. Zij worden bij griep ook vaker in het ziekenhuis opgenomen en kunnen er zelfs aan overlijden, ook als ze een griepprik hebben gehad.
7. Als je een goede weerstand hebt, ben je sneller beter.
Waar. Er bestaat geen effectief geneesmiddel tegen de griep. Wie griep heeft, moet antistoffen en afweercellen aanmaken om het virus te bestrijden. Een goedwerkende afweer is daarbij essentieel.
8. Griep is gewoon een zware verkoudheid
Niet waar. Griep en verkoudheid worden veroorzaakt door verschillende virussen. Wel is het zo dat de symptomen in het begin op elkaar lijken. Bij een verkoudheid voel je je misschien wat ‘grieperig’, maar meestal verdwijnen de verschijnselen na een paar dagen. Heb je de griep te pakken, dan worden de symptomen als koorts, koude rillingen hoofdpijn, spierpijn, hoest en een slap gevoel juist erger. De meeste klachten verdwijnen na een week.
9. Koorts kan je remmen met pijnstillers
Waar. Pijnstillers zoals Advil kunnen de koorts verlagen.
10. Boven de 38 graden heb je koorts
Waar, normaal is je lichaamstemperatuur rond de 37 graden.
Hoe om te gaan met griep & koorts?
Griep daar wil je zo snel mogelijk vanaf! Omdat er verschillende symptomen zijn hebben wij diverse tips voor je verzameld. Blijft de griep langdurig aanhouden of vertrouw je de situatie niet neem dan contact op met je huisarts.