Skip to main content

Reumatische pijn

Reumatische pijn banner

Iedereen kan reumatische pijn krijgen, op elke leeftijd.

Wat is reumatische pijn?

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen van je ‘bewegingsapparaat’ zoals gewrichten, spieren, pezen en botten, die niet door een ongeval zijn veroorzaakt. Iedereen kan reuma krijgen, op elke leeftijd. Ruim 2 miljoen mensen leven dagelijks met pijn, stijfheid en vermoeidheid als gevolg van een reumatische aandoening. De meeste vormen van reuma zijn goed te behandelen maar (nog) niet te genezen.

Soorten reuma

Er zijn verschillende soorten van reuma te onderscheiden, we noemen hier de meest voorkomende.

1. Auto-immuunziekten/ontstekingsreuma:

Bij deze vormen van reuma ziet het immuunsysteem gezonde cellen als kwade indringers en valt het je eigen lichaam aan, waardoor ontstekingen in je gewrichten ontstaan. Een voorbeeld is reumatoïde artritis (RA). In Nederland zijn er 220.000 mensen met chronische ontstekingsreuma. Chronisch wil zeggen dat je aandoening langer dan 3 maanden duurt en niet (volledig) te genezen is.

2. Artrose:

Artrose is een aandoening van het kraakbeen en bot van je gewrichten. Soms wordt artrose wel ‘slijtage’ genoemd. Maar dat is niet het geval, het is een aandoening van het hele gewricht. Jonge mensen kunnen ook artrose krijgen. Bij artrose wordt het kraakbeen van je gewricht dunner en slechter van kwaliteit. Soms verdwijnt het helemaal, waardoor het onderliggende bot beschadigd kan raken of kan gaan vervormen. Artrose is de meest voorkomende vorm van reuma. In Nederland hebben 1,26 miljoen mensen artrose in één of meerdere gewrichten.

3. Jicht:

Jicht is een reumatische aandoening die ontstaat door een te hoge urinezuurspiegel in het lichaam. Het urinezuurgehalte in het bloed wordt hoger doordat de stofwisseling in het lichaam niet goed verloopt. Hierdoor kunnen urinezuurkristallen ontstaan, die neerslaan in gewrichten. Dit leidt vaak tot plotselinge heftige pijnlijke aanvallen van gewrichtsontstekingen. Zo’n aanval kan eenmalig zijn maar kan ook vaker terugkomen.

Oorzaken van reuma

De oorzaak van de meeste vormen van reuma is onbekend. Waarschijnlijk spelen verschillende oorzaken een rol. Reuma is daardoor nog niet te genezen. De meeste reumatische aandoeningen geven langdurig klachten en zijn dan ook ‘chronisch’. Met een goede behandeling kunnen de klachten wel verminderen. Bij reumatische pijn kun je een pijnstilller nemen, bijvoorbeeld een NSAID zoals: ibuprofen, diclofenac of naproxen. Deze pijnstillers verminderen de pijnklachten en werken ontstekingsremmend.

Wat zijn de symtomen van reumatische pijn?

Je leven verandert als je reuma hebt. Wat en hoeveel er verandert is afhankelijk van jouw klachten. Het is moeilijk te voorspellen welke klachten je krijgt. Klachten die veel voorkomen bij reuma zijn gewrichtsontstekingen, pijn, stijfheid en vermoeidheid. Hoe meer last je hebt van deze (of andere) klachten, hoe meer je dit merkt als je jouw dagelijkse bezigheden doet. Er bestaan verschillende vormen van reumatische pijn, iedere vorm heeft weer verschillende symptomen. Je kunt beginnende reumatische pijn herkennen aan de volgende kenmerken:

  • Pijn aan een gewricht
  • Stijfheid
  • Krakend /knarsend geluid bij de gewrichten
  • Vermindering van beweeglijkheid
  • Rugklachten
  • Spierpijnen

Wanneer je veel pijn in je spieren of gewrichten ervaart, kan het zijn dat je reumatische pijn hebt. Raadpleeg hiervoor je huisarts.

Tips

Door reumatische pijn kan er veel veranderen in je leven en dat van de mensen in jouw omgeving. De meeste vormen van reuma zijn goed te behandelen maar (nog) niet te genezen. Gelukkig zijn er wel manieren om de ontstekingen te remmen en/of de pijn te verminderen. Lees hier onze tips hoe je ermee om kunt gaan. Overleg echter altijd vooraf met je arts.